Täydellinen työpäivä. Sain tehtyä kaiken mitä pitikin.

17.06.2020

Olisi ihanaa todeta juuri noin. Mennä päivästä toiseen flowssa, jossa aikaansaaminen olisi timanttista ja työpäivät tuntuisivat kepeiltä ja helpoilta. Asiat edistyisivät optimaalisen tahtiin ja päivät toisivat lukuisia onnistumisen elämyksiä. Päivän päätteeksi olisi viivat vedettynä to do-listan jokaisen asian päälle ja tavoitteiden saavuttaminen olisi taas monta onnistumista lähempänä.

Miksi aikaansaaminen on kuitenkin usein niin vaikeaa? Miksi tuntuu, että isot tavoitteet eivät edisty tai niitä ei enää tunnista? Tuntuuko, että ”on vain niin paljon kaikkea”?

Tavoitteiden saavuttamista helpottaa että ”iso kuva”, ydintehtävät ja vuosikohtaiset tavoitteet, on selvillä niin työ- kuin yksityiselämässä.
Ajanhallinnan valmennuksissa käy usein selville, että työntekijät eivät tunnista mikä on oman työn ydin, se kaikista tärkein, jolle tulee antaa huomiota ja aikaa. Voisiko tästä käydä avointa keskustelua esimiehen tai kollegoiden kanssa? Tarkistaa kurssia, pyyhkiä pölyjä timantin päältä ja todeta uudelleen, että näihin asioihin on todella syytä keskittyä ja antaa aikaa.  Mitkä ovat ne asiat, joiden tekeminen laadukkaasti ja pieteetillä tuottaa suurimman vaikutuksen ja sen tuloksen, jota kohti halutaan mennä? Toisaalta mitkä ovat ne työtehtävät, joiden laadusta ei ole niin väliä tai joiden laaduksi riittää se 7-? Onhan sellaisia?

Entäpä työelämän ulkopuolinen elämä, se oikea elämä? Tuleeko tavoitteita asettaa esimerkiksi perhe-elämään, kotiin, fyysiseen tai psyykkiseen hyvinvointiin? Ovatko päivittäiset tekemiset linjassa omien arvojen ja niiden asioiden kanssa, joita oikeasti haluat saavuttaa?
Jatkamalla näin, missä olet tämän asian kanssa 5 vuoden kuluttua?
Se mihin keskityt, voimistuu ja vahvistuu. Jos et ole tarkkana, sinun ajallesi on kyllä ottajia ja saatat huomata eläväsi jonkun muun elämää tai toteuttavan jonkun muun unelmia. Ainoa tapa pysyä kurssissa on palata omiin isoihin tavoitteisiin tarpeeksi usein.
Minä teen sen aina viikonloppuna kaikessa rauhassa kahvikupin äärellä. Pohdin menneitä ja tulevia viikkoja ja mietin, olenko edistänyt tavoitteitani ja mihin on jatkossa syytä suunnata omaa huomiota. Teen samalla raakasuunnitelman tulevasta viikosta: miten aion edistää omia tavoitteitani, keitä minun on syytä tavata ja mihin asiaan antaa erityisesti huomiota. Tarpeeksi tiheällä kurssin tarkistamisella tiedän pysyväni sillä polulla, jolla haluan olla ja edistäväni niitä asioita, joita haluan unelmaelämääni kuuluvan.

 

Marita Haapasalo

Tule mukaan kuulemaan lisää timanttisesta ajanhallinnasta:
Hälsan webinaari ”Aikaansaamisen taika” keskiviikkona 24.6. klo 11-12.
Asiantuntijoina psykoterapeutti, tietokirjailija Satu Pihlaja sekä coach Marita Haapasalo.