Firstbeat coaching-prosessien apuvälineenä

03.10.2019


Yksi nykypäivän suurimmista eduista itsensä johtamisen saralla on, että tarjolla on mieletön määrä erinäisiä mittausvälineitä, joiden avulla pystyt näkemään konkreettisesti, missä mättää tai mikä sujuu. Firstbeat on jyväskyläläinen yritys, joka on keksinyt sydämen sykevälivaihteluun perustuvan mittauksen, jolla pystyy seuraamaan stressiä, palautumista ja liikunnan vaikutuksia. Firstbeatilla tehdään kolmen päivän mittaus, jossa huomioidaan myös vapaa-aika.

– Johtajien coaching-prosesseissa tällaiset mittauksen ovat äärimmäisen tärkeitä. Mitä suuremmat energiavarat johtajalla on käytettävissä, sitä todennäköisemmin hän tekee hyviä päätöksiä, Hälsan executive coach Juha Martikainen kertoo.

Mitä johtajien tuloksista yleensä paljastuu? Ainakin se, että johtajan työ on keskimäärin 24/7-muotoista eli kellon ympäri. Stressi painaa päälle jatkuvasti. Moni sen jo tiedostaa, mutta kun tulokset tulevat faktoina ja lukuina eteen, niin se voi iskeä lujempaa.

 

Iltasähköposti ja alkoholi vaikuttavat unen laatuun

Yleisimmät ongelmat ovat heikko nukkuminen ja vapaa-ajan ylikuormitus. Työpäivä sisältää jo itsessään valtavan määrän stressiä; jos vapaa-aika menee samanlaisessa ylikuormitustilassa, niin kroppa voi antaa periksi.

– Yksi pahimmista sudenkuopista on iltaisin sähköpostien lukeminen, mikä näkyy hälyttävästi Firstbeat-mittauksissa. Kun illalla avaa sähköpostin, niin harvoin siellä on positiivisia uutisia. Ne jäävät kelautumaan päähän ja häiritsevät suoraan unen laatua.

Firstbeatin valtava tietopankki osoittaa, että viikon ylivoimaisesti stressaavin päivä keski- ja hyväkuntoisilla on lauantai. Heikkokuntoisilla se taas on perjantai.

– Oma tulkintani on, että keski- ja hyväkuntoisilla on tapana nauttia perjantaisin alkoholia, joka vaikuttaa unen laatuun. Tällöin perjantain ja lauantain välinen yö on nukkumisen suhteen aika heikko. Toinen syy on, että lauantaille kasaantuu kaikki, mitä pitää tehdä vapaa-ajalla. Se voi olla aikataulutettu jopa tiukemmin kuin arkipäivät. Heikkokuntoisilla taas energiat tuskin riittää edes loppuviikkoon asti.

Saunominen ja urheilu

Saunominen ja urheilu ovat muita sudenkuoppia, joihin sorrutaan. Alkoholin tapaan saunomisesta tulee rentoutunut olo, mutta kropalle se on kova suoritus, josta palautumien vie aikaa. Saunomisen aiheuttama stressireaktio on ihmisen kropalle positiivinen, mutta liian myöhään saunominen aiheuttaa, että nukkumisen ensimmäiset tunnin menevät vielä stressitilassa.

– Sama pätee myös urheiluun. Mikä kovempi urheilusuoritus, niin sitä aikaisemmin se kannattaa tehdä. Itse olen siirtänyt saunomisen kello viideksi päivälle illan sijaan.

Datan käyttäminen kohti päätöstä

Juha Martikainen on executive coach, joka käyttää valmennuksissaan Firstbeatia.

Minkälaisia päätöksiä johtajat tekevät näillä tiedoilla? Firstbeatin luvut kertovat, että 85% reagoi jollain tapaa mittausten tuloksiin. Tyypillisimmät päätökset ovat työsähköpostien ja muiden työasioiden välttäminen iltaisin. Jotkut hakevat tietoisesti illalle palauttavia hetkiä. Se voi olla kirjan lukemista, musiikin kuuntelua, rauhallista kävelyä, meditaatiota, kevyttä joogaa – riippuu pitkälti henkilöstä. Useilla on tapana myös uppoutua tyystin työtehtäviin työpäivän aikana ja koko päivä on yhtäkoittoista stressiä. Tässä kohtaa kannattaa lisätä lyhyitä palauttavia hetkiä.

– Coaching-prosesseissa tuo 85% on hyvä alku, mutta silloin tullaan kysymykseen, että kuinka moni pitää sen päätöksen? Kun haastaa itsereflektointiin, vaikka päiväkirjamuodossa, niin todennäköisyys päätöksen iskostumiseen kohti päivittäisiä rutiineja kasvaa.
Omien rutiinien muuttaminen on äärimmäisen hankalaa. Jokainen meistä tietää liikunnan, unen ja terveellisen ruokavalion tärkeyden hyvinvoinnissa. Kyse on siitä, että mitä todellisuudessa ryhtyy tekemään.

Konkreettisia päätöksiä voi olla vaikka terveellisen aamupalan syöminen, viiden minuutin meditaatio ennen nukkumaanmenoa tai parhaimmillaan jonkun kroppaa kuluttavan paheen lopettaminen kuten vaikka tupakanpolton.

Työhyvinvoinnin johtaminen -seminaarit

Alf_Rehn
Varaathan paikkasi seuraavaan seminaariimme viimeistään tämän viikon perjantaina! Teemana on hyvän johtamisen kulmakivi – luottamus.

Crowne Plaza Helsinki – Hesperia, 10. lokakuuta.

Ohjelma pähkinänkuoressa:
• Luottamus suomalaisen supertuottavuuden ytimenä (Esa Saarinen)
• Älykäs johtaminen pohjautuu luottamukseen (Pentti Sydänmaanlakka)
• Luottamus, johtaminen ja luovat kulttuurit (Alf Rehn)
• Peili-käyttäytymisprofiili – työkalu luottamuksen vahvistamiseen (Eeva Tikkanen). Tarjoamme osallistujille Peili-käyttäytymisprofiilin maksutta!
Tule mukaan oppimaan, verkostoitumaan ja inspiroitumaan! Lue lisää ja ilmoittaudu!
Tutustu myös Kuopiossa 12.11.2019 ja Oulussa 28.11.2019 pidettäviin seminaareihin, joihin osallistumiseen sisältyy maksutta Firstbeat Hyvinvointianalyysi (ovh. 150 €)!