Palaute on lahja

20.04.2020


Palaute on lahja, joka mahdollistaa kaiken kehittymisen. Ilman palautetta mikään ei muutu. Palautetta tulisi antaa aina kun siihen on tilaisuus, niin itselle kuin muille. Palautetta on myös hyvä pyytää muilta. Tällä tavoin luomme palautekulttuurin, joka tukee jatkuvaa kehittymistä.

Hannu Aravirta kysyi eräässä palautteen antoon liittyvässä koulutustilaisuudessa: Tiedättekö, mikä on hyvän ja huippuhyvän jääkiekkojoukkueen ero? Siinä on pieni mutta tärkeä ero. Huippujoukkue on saanut enemmän palautetta. Valmentajan tehtävä on antaa jatkuvasti positiivista ja korjaavaa palautetta. Vaikka emme toimi jääkiekkojoukkueen valmentajina, voimme soveltaa Hannun oivallusta.

Esimiehen rooli on toimia hyvänä työyhteisön valmentajana, joka jatkuvasti kehittää tiimiään palautetta antamalla ja pyytämällä palautetta myös omasta toiminnastaan. Palautetta tulisi antaa myös kollegoille, arastelematta. Mitä enemmän työyhteisössä annetaan palautetta, sitä enemmän tapahtuu kehittymistä.
Minkälainen palautekulttuuri vallitsee työpaikallasi? Onko palaute lahja vai kirous? Kokemuksemme mukaan meillä on paljon kehitettävää palautekulttuurissa ja palautteen antamisessa ja vastaanottamisessa jokaisella työpaikalla. Tämän vuoksi olemme kehittäneet seuraavat palautteen antamisen kymmenen käskyä:

  1. Anna palautetta säännöllisesti ja riittävän usein.
  2. Pyydä myös itse palautetta usein.
  3. Anna palautetta heti kun siihen on aihetta.
  4. Kuuntele ja kunnioita toisten mielipiteitä ja palautetta.
  5. Anna korjaava palaute kahden kesken, keskity asiaan.
  6. Anna positiivista palautetta aina kun mahdollista.
  7. Sovi tiimisi kanssa, milloin ja miten palautetta annetaan.
  8. Ole palautteen annossa aktiivinen, aito ja rehellinen.
  9. Kannusta palautteella tiimisi työniloa ja onnistumisintoa.
  10. Muista, että säännöllinen palaute on tärkein johtamiskeino.

Aloita näiden soveltaminen välittömästi. Voitte muuttaa palautekulttuuria pienin askelin niin, että palaute muuttuu kirouksesta lahjaksi.

Jos haluat rakentaa tiimistäsi huipputiimin, rakenna kulttuuri ja työkalut, jotka mahdollistavat sen syntymisen. Älä tyydy hyvään, vaan pyri erinomaisuuteen. Muista vanha viisaus: Jos et halua olla parempi, et ole enää hyvä.  Kehittyminen hyvästä huipuksi ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Jatkuva palaute on siinäkin kehittymisen edellytys.

Meillä kaikilla on mahdollisuus antaa konkreettisia lahjoja toisillemme. Palautteen antaminen on todellista välittämistä ja toisen kasvun edistämistä. Muista antaa ainakin yksi lahja joka päivä!

Pentti Sydänmaanlakka