Markku Haapasalmen teesejä johtamisesta

30.11.2018

Työhyvinvoinnin johtamisen aamukahvitilaisuus -kiertueella Suomen Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi jakoi teesejään hyvästä johtamisesta. Nykyisin eläkkeellä oleva Haapasalmi on muun muassa toiminut Nordean varatoimitusjohtajana ja häneltä löytyy kokemusta johtamisesta neljältä vuosikymmeneltä.

Haapasalmen mukaan kaiken lähtökohta ja kivijalka on itsensä johtaminen. Jollet pysty johtamaan itseäsi, niin et pysty johtamaan myöskään muita. Esimiehenä olet se henkilö, joka antaa esimerkin omalla toiminnallaan. Kun kehität itseäsi, niin alaisesi katsovat esimerkkiäsi ja kehittävät myös itseään.
”Hyvä valmentaja saa ympärilleen hyviä pelaajia.”

Ihmisten arvostaminen ja keskinäinen luottamus ovat myös keskiössä. Esimiehen tulee välittää ja olla aidosti kiinnostunut alaisistaan – myös heidän työn ulkopuolisesta hyvinvoinnista. Luottamus taas on yhteistyön energia ja öljy, joka syntyy tekojen kautta.

Sallimme esimiehinä liikaa huonoja työsuorituksia, kun tulisi vaatia alaisiltaan parasta. Positiivinen vaatiminen lähtee siitä, että esimies luottaa alaisiinsa ja haluaa heidän onnistuvan.

Palautteen antaminen on myös tärkeää. Kukaan ei ole koskaan sanonut, että saa liian paljon palautetta. Sen sijaan, että annamme passiivissa palautetta (”Tämä meni todella hyvin”), niin henkilöitä palautteesi (”Olen äärimmäisen iloinen kuinka sinä teet työsi”).

Johtajalle helpottava uutinen on, että kaikki tämä on harjoiteltavaa. Esimiehen tehtävä on mm. innostaa, kannustaa, energisoida ja kehittää alaisiaan. Miten sinä sen teet?

Hälsan HR-aamut olivat ilmaisia tapahtumia, jotka on tarkoitettu toimitusjohtajille, johtoryhmän jäsenille, hr-päättäjille, talousjohtajille ja esimiehille.

Jos uskot, että henkilöstön hyvinvoinnin parantavan työyhteisönne tuloksellisuutta, niin ota rohkeasti yhteyttä tai varaa maksuton tunnin sparraus!