Kuusakoski Oy – Ihmisläheinen työyhteisö menestyksen ytimessä

19.09.2024

Kuusakoski Oy – Ihmisläheinen työyhteisö menestyksen ytimessä 

Kuusakoski Oy:n sijoittuminen HumanPower-kilpailun kärkikymmenikköön kategoriassa ”Ihmisläheisin työyhteisö” on osoitus yrityksen vahvasta sitoutumisesta työntekijöidensä hyvinvointiin ja avoimeen, ihmisläheiseen johtamiseen. Yrityksen menestys rakentuu selkeiden periaatteiden ja arvojen ympärille, jotka näkyvät päivittäisessä työskentelyssä ja johtamisessa. 

Perusasiat kunnossa – Hyvinvoinnin perusta 

Kuusakosken vahvan työhyvinvoinnin lähtökohta on se, että yrityksessä perusasiat ovat kunnossa. Tämä tarkoittaa selkeitä strategioita, täsmällisesti määriteltyjä työtehtäviä ja hyvin toimivia prosesseja, kuten säännöllisiä viikko- ja kuukausipalavereita. Hyvinvoiva henkilöstö syntyy, kun työarkea tukevat rakenteet ovat kunnossa, ja yritys on sitoutunut jatkuvaan kehitykseen. Johtamisen parantaminen on strategian keskiössä, ja esimerkiksi esihenkilöfoorumien avulla kehitetään esihenkilötyötä kuukausittain, kertoo Kuusakosken henkilöstöpäällikkö Nina Perttula. 

Kuusakoski on onnistunut uudistumaan vuosikymmenestä toiseen, ja tämän on mahdollistanut sitoutunut ja osaava henkilöstö. Innovatiivisuus ja kehitys ovat olleet keskeisiä tekijöitä yrityksen menestyksessä, ja työntekijät ovat olleet mukana luomassa monia tärkeitä uusia prosesseja. Henkilöstöllä on ollut siis merkittävä rooli 110 vuotisen historian aikana. 

Henkilöstön osallistaminen ja kehitysideoiden voima 

Yksi yhtiön menestyksen kulmakivistä on henkilöstön aktiivinen osallistuminen yrityksen kehittämiseen. Henkilöstöltä tulee kuukausittain 10-15 kehitysideaa, mikä osoittaa, että työntekijät ovat sitoutuneita ja heillä on mahdollisuus osallistua yrityksen kehitystyöhön roolistaan riippumatta. Työntekijöille annetaan mahdollisuuksia oppia uutta asioista, jotka heitä itseään kiinnostaa, eikä työntekijöitä lokeroida heidän työnkuvansa mukaan. Asioista kerrotaan kaikille avoimesti ja tasapuolisesti.  

Tällainen avoimuus ja osallistaminen eivät pelkästään paranna työilmapiiriä, vaan myös kehittävät yrityksen toimintaa jatkuvasti. Henkilöstön aktiivisuus ei ole syntynyt tyhjiössä, vaan kehittynyt osallistavan, avoimen ja ihmisläheisen kulttuurin myötä. Kuusakoskella uskotaan, että avoin vuorovaikutus ja mahdollisuus vaikuttaa ovat keskeisiä tekijöitä hyvinvoinnin ja sitoutumisen ylläpitämisessä.  

Ihmisläheinen johtaminen ja avoimuus arjessa 

Kuusakoskella johtaminen on ihmisläheistä, ja se näkyy arjen vuorovaikutuksessa. Työntekijöiden hyvinvointi on keskiössä, ja esihenkilöt ovat helposti lähestyttäviä. Hierarkia ei ole näkyvä, ja johtajat ovat mukana arjen toiminnassa tukemassa työntekijöitä. Esihenkilöt osoittavat kiinnostusta työntekijöiden hyvinvointiin niin työssä kuin sen ulkopuolella. Tavoitekeskustelut ja avoin viestintä varmistavat, että organisaation tavoitteet ja suunta ovat kaikkien tiedossa, mikä luo yhteisöllisyyttä ja avoimuutta. 

Työpaikalla jokainen työntekijä voi olla oma itsensä, ja organisaatio tukee heitä myös haastavissa elämäntilanteissa. Työilmapiiriä kuvataan rennoksi ja avoimeksi, ja ihmisten välinen vuorovaikutus perustuu luottamukseen ja arvostukseen. 

Kohtaamisten tärkeys työyhteisössä 

Kohtaamiset ovat tärkeä osa työyhteisön arkea. Ne voivat tapahtua niin etänä kuin kasvotusten, ja niitä kuvataan vapaamuotoisiksi ja rennoiksi. Koronan myötä etätyö on yleistynyt, mutta fyysiset tapaamiset, kuten yhteiset lounaat ja kahvihetket, ovat edelleen merkittäviä yhteisöllisyyden ylläpitäjiä. Ympäri Suomea hajallaan oleva henkilöstö kokoontuu kuukausittain linjoille yhteiseen hetkeen, joiden tarkoitus on lisätä avointa tiedonkulkua, vahvistaa yhteistä suuntaa ja oppia strategisesti tärkeistä teeemoista. 

Työyhteisön kohtaamisissa korostuu yksilön huomioiminen kokonaisvaltaisesti. Kohtaamiset eivät ole pelkästään työasioiden käsittelyä, vaan ne ylläpitävät myös henkilökohtaisia suhteita ja vahvistavat tiimihenkeä. 

Vaikeina aikoina yhteisöllisyys vahvistuu 

Kuusakosken työsuhdepäällikkö Outi Saunamäki muistuttaa, että heillä ihmisläheinen toimintatapa on osoittanut vahvuutensa myös haastavina aikoina. Vaikeita päätöksiä, kuten tämän kevään muutosneuvottelut, on valitettavasti jouduttu tekemään, mutta niissä on onnistuttu säilyttämään kunnioittava ja inhimillinen lähestymistapa. Tämä on luonut pohjan sille, että työntekijät ovat kokeneet saavansa tukea myös vaikeissa tilanteissa, ja yhteisöllisyys on vahvistunut. Työntekijöiltä on tullut positiivista palautetta siitä, että heidät on kohdattu ihmisinä ja heidän tarpeensa on otettu huomioon myös haastavissa tilanteissa.  

Kuusakosken ydinviesti – Hyvinvointi ja avoimuus tuottavat menestystä 

Kuusakosken ydinviesti työyhteisön näkökulmasta on selkeä: hyvinvoiva henkilöstö ja avoin vuorovaikutus tuottavat menestystä. Työntekijät viihtyvät yrityksessä, mikä näkyy pitkissä työsuhteissa ja hyvässä työilmapiirissä. Työntekijöiden erilaisuutta arvostetaan ja heille tarjotaan mahdollisuuksia kehittyä. Organisaation rento ja ystävällinen ilmapiiri sekä ihmisläheinen johtaminen luovat ympäristön, jossa jokainen voi olla oma itsensä. 

Kuusakosken esimerkki osoittaa, että kun perusasiat ovat kunnossa ja johtaminen on ihmisläheistä, myös tulokset ovat hyviä. HumanPower-kilpailun finaalipaikka vahvistaa, että yrityksen ihmisläheinen ja osallistava toimintatapa tuottaa hyvinvointia, sitoutuneisuutta ja menestystä pitkällä aikavälillä. 

Onko sinulla esihenkilö, kollega tai työpaikka, joka ansaitsee tulla huomioiduksi? HumanPower24-kilpailu nostaa tänäkin vuonna Suomen ihmisläheisimät työpaikat, esihenkilöt ja työelämäteot esiin. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.