Itsensä johtaminen ja uudistuminen

05.02.2020

”Kun loistan itse, saan muutkin loistamaan”

Me olemme jokainen oman yrityksemme eli Oy Minä Ab:n toimitusjohtajia. Hälsan toisessa webinaarissa huippuvalmentajat Susanna Rahkamo ja Henri Karjula pureutuivat itsensä johtamiseen, mikä on kaiken johtamisen perusta.

Johtaminen on vaikutusyritys toiseen, kun taas itsensä johtaminen on vaikutusyritys omaan itseensä. Kaikki hyvä johtaminen lähtee siitä, että miten johdat itseäsi. Jos sinulla on asiat erinomaisesti, tulet päivästä toiseen hymy huulilla työpaikalle ja olet hyvinvoiva, niin se tarttuu myös muihin.

– Kun aikoinaan tapasin Pentin (Sydänmaanlakka), niin itseeni iski hänen tapansa esittää asia kolmiona, jossa kulmat ovat tehokkuus, uudistuminen ja hyvinvointi, Rahkamo kertoo.

Hälsan valmennuksen yksi pääasiallisista viitekehyksistä on Sydänmaanlakan luoma itsensä johtamisen malli: Oy Minä Ab. Meistä jokainen on oman yrityksensä toimitusjohtaja – yrityksen, jota tulee osata johtaa hyvin, jotta sinä kukoistat ja menestyt.

Webinaarissa Rahkamo ja Karjula kävivät lävitse Oy Minä Ab -mallin viisi osastoa: keho, mieli, tunteet, arvot ja työ.

Keho

Keho on kaiken lähtökohta. Ilman tervettä ja hyvinvoivaa kehoa, meitä ei ole olemassa. Kun keho toimii, niin meillä ei ole tapana tiedostaa kehon merkittävyyttä, mutta kun joku kehossamme reistailee, niin tilanne on toinen.

– Keho ei ole suotta ensimmäisenä. Se on se, mihin me pystymme vaikuttamaan: syömmekö säännöllisesti, nukummeko ja liikummeko riittävästi. Aika pienilläkin muutoksilla voi saada suuria aikaan, Karjula huomauttaa.

Mieli

Mielen osastolla menevät mm. havaitseminen, ajatteleminen, muistaminen ja oppiminen. Ihmismielen ehkä korkein saavutus on luovuus, jolla sekä ihmiskunta että yksittäiset yksilöt ovat kyenneet mahtaviin saavutuksiin.

– Aika moni nykypäivänä kokee paljonkin stressiä, saa paljon tietoa eteensä ja sen jäsentäminen jää vaiheeseen. Yhden asian pureskeleminen kerrallaan voi auttaa tietotulvan annostelussa, muuten muisti voi alkaa pettämään, Rahkamo sanoo.

Tunteet

Tunnetasolla ovat emotionaaliset ja sosiaaliset toiminnot. Tärkeintä tällä osastolla on olla tietoinen omista tunteista sekä käsitellä ne, mutta myös ymmärtää muiden tunnetiloja, jotta voimme rakentaa hyviä vuorovaikutussuhteita.

– Tunnetaitoja voi opetella ja liian moni vetoaa vain siihen, että tämmöinen minä vain olen. Työyhteisöissä kannattaa pohtia, että minkälaista tunneilmastoa tuo paikalle. Haluaisitko olla itsesi työkaveri? Esimiehiä näissä jo tarkkaillaan, mutta se on yhtä lailla työntekijän vastuulla, että minkälainen on työympäristön vallitseva ilmapiiri, Karjula huomauttaa.

Arvot

Arvoilla tarkoitetaan henkisiä toimintoja, jotka liittyvät yksilön kokemaan merkitykseen ja tarkoitukseen. Yksilön kannattaa kokea elävänsä sellaista elämää, joka on itselleen merkityksellistä ja arvokasta. Hälsan valmennuksissa tulee usein esille kysymys, että mikä on arvon ja tavoitteen ero.

– Valmennuksissa tulee usein esille kysymys, että mikä on arvon ja tavoitteen ero. Yksinkertaistettuna hyvinvointi voi olla arvo. Tavoite taas voi olla, että harrastaa kolmena päivänä viikossa liikuntaa, Karjula kertoo.

Työ

Viides osasto on työ, joka tarkoittaa ammatillisia toimintoja. Se ei kuitenkaan tarkoita pelkkää ansiotyötä, vaan kaikkea tekemistä, joka liittyy ympäristöömme. Se käsittää ne asiat, joita me teemme päivittäin, jotta saamme oman potentiaalimme käyttöön.

– Jos päivittäinen tekeminen on liian vaikeata ja siitä ei selviä, niin se on aika tuskaista. Jos taas se on liian helppoa, niin se on myös tuskaista. Pitäisi olla kutkuttavan haastavaa, mutta ei liian. Kun pistää itsensä likoon, niin se tuottaa meille hyvinvointia, Rahkamo sanoo.


Jos et päässyt osallistumaan Hälsan tammikuun webinaariin, niin webinaaritallenteen löydät tästä linkistä.
Susanna Rahkamo ja Henri Karjula toimivat valmentajina kevään huippuvalmennuksessa ”Itsensä johtaminen ja uudistuminen”, joka pidetään Helsingissä 22.4. Käy tutustumassa ohjelmaan ja ilmoittautumassa mukaan!