Muutos on kestävyyslaji!

01.07.2019

Coaching-ohjelmissamme ja valmennuksissamme käsittelemme esimiehen muutoksen johtamisen työkaluja.Muutoksia on erilaisia ja niitä tapahtuu jatkuvasti eri tasoilla: ympäristössä, omassa organisaatiossa, tiimissä tai itse kunkin henkilökohtaisessa elämässä. Esimiehenä joudut usein tilanteeseen, jossa muutokset tulevat annettuina.

Mikä esimiestä tukee ”annettujen” muutoshaasteiden toimeenpanossa?
Meillä on jokaisella omat kokemuksemme ja oma tapamme käsitellä muutoksia. Kaikki mennyt vaikuttaa siihen, millaisia tunteita muutos – oli se luonteeltaan positiivinen tai negatiivinen – meissä käynnistää. Luontainen, perimästä tuleva ensireaktio valmistaa meitä taisteluun tai pakoon. Ensireaktion selättämiseksi muutos tarvitsee tuekseen jotain palkitsevaa. Esimerkkinä voit miettiä akuuttia muutostilannetta omasta organisaatiostasi (uudenlainen raportointikäytäntö, uuden tietojärjestelmän käyttöönotto, siirtyminen avokonttoriin, toiminnan tehostamistavoite tms).

Mieti omaa asennettasi muutokseen.
Jos itse suhtaudut asiaan epäillen ja negatiivisesti tai pelolla, se heijastuu puheestasi ja käytöksestäsi myös muihin. Toisaalta, jos itse olet innostunut ja näet muutoksen positiivisena mahdollisuutena, muista että joku toinen voi kokea asian uhkana. Opi tuntemaan itsesi ja kiinnitä siis huomiota siihen, kuinka puhut muutoksesta, ruokitko epäilyjä ja pelkoja vai korostatko positiivisia mahdollisuuksia. Mieti, mikä muutoksessa sinua itseäsi palkitsee.

Asioilla on monta puolta. Puhu ja kysy niistä.
Kirkasta muutoksen tavoitteet itsellesi ja pyri konkretisoimaan niiden merkitys tiimillesi yhteistyössä heidän kanssaan. Kerro asioista niin paljon kuin tiedät tai voit kertoa. Mieti, millaisella asenteella käyt keskustelua? Millaisia oletuksia sinulla on tiimisi suhtautumisesta? Odotatko automaattisesti vastarintaa ja olet puolustuskannalla, hyväksytkö epäilyt, kuunteletko aidosti vai onko sinulla jo kaikki vastaukset valmiina?

Luotatko yhteistyöhön vai oletko yksinäinen muutostaistelija? Positiivinen asenne auttaa sinua löytämään ratkaisuja vaikeisiinkin kysymyksiin.

Keskitä energia siihen, mihin voit vaikuttaa.
Ole avoin keskustelulle, mutta nitistä turhat huhut ja negatiiviset spekulaatiot. Pidä jalat maassa ja rakenna faktoille. Mieti, mihin asioihin sinä tiimisi voitte vaikuttaa ja keskity niihin.

Positiivinen palkitsee.
Muutos tehdään yhteistyössä. Luota tiimiisi ja kysy miten he näkevät muutoksen ja miten he sen veisivät käytäntöön. Ole avoin ideoille ja hyväksy myös erilaiset tunteet, joita asiaan liittyy. Haasta itsesi ja tiimi etsimään muutoksen tuomia positiivisia asioita, niitä varmasti löytyy! Kun löydätte muutoksesta positiivisia puolia, se antaa mielelle myös palkkioita ja motivoi eteenpäin muutoksen tekemiseen.

Vaali turvallisuutta.
Arjen täytyy pyöriä ja siitä kiinni pitäminen vahvistaa yksilön hallinnan tunnetta omasta työstään ja luo turvallisuutta. Turvallisuuden tunne mahdollistaa uudet ideat ja positiivisen energian. Turvallisuutta lisää myös se, että ihmisillä on aikaa ja mahdollisuuksia hankkia muutoksen edellyttämiä uusia taitoja.

Seuraa jämäkästi sovittujen asioiden toteutumista.
Valmenna, kannusta, sparraa ja anna palautetta. Juhli onnistumisia tiimisi kanssa.

Muista happinaamari!
Muutos on kestävyyslaji. Pidä huolta itsestäsi ja jaksamisestasi, muuten et pysty pitämään huolta tiimistäsi ja sen menestyksestä. Yllä olevilla vinkeillä pystyt kehittämään sekä omaa että tiimisi muutoskestävyyttä. Lisää valmiuksia saat valmennuksistamme ja vertaistukea rakentavasta ryhmä-coachingista.

Marita Hänninen