Mitä voisimme oppia jazz-bändistä oman tiimityömme arkeen?

08.01.2020


Istuin iltaa vaimoni kanssa Krapin pajalla ja nautimme Jukka Perkon uuden Tritone-kokoonpanon esityksestä. Trion keskinäistä yhteistyötä ja svengaavaa meininkiä oli ilo katsella ja kuunnella. Esityksen jälkeen jäin pohtimaan, miten voisimme luoda samanlaista tekemisen ja kokeilemisen kulttuuria kaikkiin työyhteisöihin ja tiimeihin.

Tritone-combo on eittämättä oman alansa huipputiimi. Siinä soittavat muusikot ovat musiikin ja eri instrumenttien syväosaajia, jotka ideoivat ja luovat musiikkia yhdessä – tässä ja nyt, yhteistyössä yleisönsä kanssa. Miten on sinun tiimisi laita? Heittäytyvätkö sinun asiantuntijasi yhteiseen jammailuun ja ilotteluun? Syntyykö tutuista, aikaa sitten hiotuista palveluista ja prosesseista päivittäin uusia variaatioita ja eläviä kokeiluja? Osaako tiimisi rikkoa rajoja ja improvisoida yhdessä? Onko porukoillasi aikaa luovaan kipinöintiin, joka on Susanna Rahkamon väitöstutkimuksen perusteella ratkaiseva tekijä huippuosaamisen kehittymisessä.

Huipputiimi ylittää jatkuvasti ympäristön asettamat odotukset. Tritonen tapauksessa Jukka Perkon 30 vuotta sitten Dizzy Gillespien kokoonpanossa soittamat tutut kappaleet ovat saaneet vuosien saatossa uusia muotoja ja sävyjä. Sovitukset kehkeytyvät ilta toisensa jälkeen dialogissa – toisen kohtaamisessa, jossa eri osapuolet ovat valmiita muuttamaan omia näkemyksiään. Tiimityö on yhteispeliä. Jokainen on sitoutunut jatkuvaan uudistumiseen, henkilökohtaiseen kasvuun ja oppimiseen.

Jokainen on sitoutunut jatkuvaan uudistumiseen, henkilökohtaiseen kasvuun ja oppimiseen.

Tiimin jäsenet jakavat vastuuta ja antavat vuoron perään tilaa toisillensa. Kukin voi näyttää erinomaista osaamistaan estradilla muiden kompatessa ja kannustaessa huippusuorituksiin. Yhteisen tavoitteen saavuttamista tuetaan katseilla, eleillä ja sanattomalla viestinnällä. Miten aito läsnäolo toteutuu sinun tiimipalavereissasi? Kuullaanko aidosti, mitä toinen haluaa sanoa? Ollaanko kiinnostuneita toisen ajatuksista ja mielipiteistä? Miten on keskinäisen palautekulttuurin laita?

Tietoinen läsnäolo näkyi ja kuului Tritonen esityksessä. Spontaanisti syntyneitä ideoita kokeillaan rohkeasti ja kasvatetaan yhdessä. Jokainen on vuorollaan innostunut kasvattamaan osaamistaan. Millaiset valmiudet sinun tiimilläsi on kiihdyttää kaikkien sen jäsenten uudistumista ja ammatillista kehittymistä? Onko sillä rohkeutta astua asiakkaan eteen viemään uusia kipinöitä käytäntöön? Elääkö tiimisi aina mukana ajan hengessä?

Huipputiimin saumaton yhteistyö resonoi asiakkaan kanssa ja se herättää tunteita. Se kutsuu mukaan jammailemaan!

Artikkeli on julkaistu aiemmin Pertec Consulting Oy:n nettisivuilla 26.3.2018. Hälsa ja Pertec Consulting Oy yhdistyivät elokuussa 2019.


Mauno Tirkkonen on valmentanut tuhansia johtajia, esimiehiä ja asiantuntijoita yksityisellä, julkisella ja kolmannella sektorilla. Johtajuuden kehittäjänä Mauno on utelias innostuja, jolla on monipuolinen kansainvälinen kokemus eri tehtävistä.