Muuttumattomuuden asenne vai kasvun asenne?
25.04.2019
”Jos ajattelet, että pystyt, tai ajattelet, että et pysty – olet todennäköisesti oikeassa.”
– Henry Ford
Asenteella on väliä. Se vaikuttaa, että miten opit uusia taitoja, kehität itseäsi, suhtaudut haasteisiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi. Tämän takia kasvun asenne on tärkeä työkalu, joka sinun on parasta lisätä työkalupakkiisi.
Kasvun asenteessa (growth mindset) ihminen uskoo, että kyvyt ovat kehitettäviä kovan työn kautta. Muuttumattomuuden asenteessa (fixed mindset) ihminen uskoo, että jotkin kyvyt ovat tavoittamattomissa, koska he eivät yksinkertaisesti ole tarpeeksi älykkäitä tai eivät ole syntyneet lahjakkaina.
Ne, joilla on kasvun asenne, ovat sitkeämpiä epäonnistumisten edessä, keskittyvät omaan oppimiseensa ja työskentelevät lujaa selättääkseen haasteet. Ne työntekijät, jotka turhauttavat johtajia kaikkein eniten, ovat myös todennäköisesti jumissa muuttumattomuuden asenteessa. Tämä myös tarkoittaa, että johtaja voi auttaa työntekijäänsä muuttamaan asenteensa.
Näillä kolmella vinkillä pääset alkuun kohti kasvun asennetta, josta hyödyt takuuvarmasti työelämässäsi.
En osaa tätä… vielä
Stanfordin yliopiston psykologian professori Carol Dweck korostaa usein, että sillä, mitä sanot itsellesi ja muille, on merkitystä. Haastavan tilanteen ja epäonnistumisen kohdalla onkin parasta sanoa, että en osaa tätä… vielä.
Työympäristössä on vaikea nähdä epäonnistumiset muina kuin epäonnistumisina. Mutta jos sinulta katoaa ajattelusta jokapäiväinen kasvu ja oppiminen, niin olet jumissa nykyisyydessä, jossa olet nykyinen versio itsestäsi, kun todellisuudessa olet jatkuvasti kehittyvä yksilö.
Haasta itseäsi jatkuvasti
Muuttumattomuuden asenteessa olevat välttävät tilanteita, jotka ovat ulkona heidän mukavuusalueeltaan. Kasvun asenteen omaavat taas etsivät ja nauttivat niistä.
Delibarate practice on tekniikka, jossa panostetaan toistojen määrään, palautteen saatavuuteen, vaativuuteen ja suorituksen parantamiseen tähtäävään harjoitteluun. Sitä käyttävät mm. shakin suurmestari Magnus Carlsen ja sushiguru Jiro Ono.
Pyydä rakentavaa palautetta
Me kaikki nautimme kehuista, mutta liika voi hukuttaa meidät muuttumattomuuden asenteeseen. Liian kehun jälkeen meillä on tapana alkaa ajatella, että olemme luonnostaan lahjakkaita ja unohdamme, että uuden oppimisen paras metodi on virheiden tekeminen.
Kun olet saanut projektin valmiiksi, niin pyydä rakentavaa palautetta, joka ei keskity pelkästään, että oliko työsuoritus hyvä vai huono. Etsi asioita, joita olisi voinut parantaa ja toisenlaisia valintoja, joita olisit voinut tehdä.