Työhyvinvointi suomalaisten työyhteisöjen menestystekijä ja megatrendi 2020-luvulla

11.12.2019

Henri Karjula: ”Hälsan valmennusten lähtökohtana on vahva tieteellinen perusta.” Kuva: Juho Salama Tauriainen.

Johtamisen ja työhyvinvoinnin yritysvalmennus on tämän päivän työelämän megatrendi, joka tulee ennestään korostumaan vuosikymmenen vaihteessa. Yritykset satsaavat yksilön kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Yhtenä kantavana teemana on stressinhallinta ja palautuminen.

– Hälsan valmennusten lähtökohtana on vahva tieteellinen perusta. Tämän varmistaa korkeasti koulutetut valmentajamme. Hälsalta löytyy valmentajalistalta tohtorikoulutettuja ammattilaisia ja vuosikymmeniä toimitusjohtajina työskennelleitä valmentajia, Hälsan päävalmentaja Henri Karjula kertoo.

Valmennusprosessit voivat kestää aina yksittäisestä päivästä kolmeen vuoteen yltäviin kokonaisuuksiin saakka. Kun tavoitteena on auttaa yksilöä ja tiimiä saavuttamaan paras mahdollinen potentiaalinsa, niin esille tulee valmentajan kokemus ja ammattitaito.

– Yhden päivän aikana ei välttämättä pysty vetämään kania hatusta, mutta pidemmissä kokonaisuuksissa nähdään takuuvarmasti tuloksia. Yksilön hyvinvointi on avain menestykseen ja pitkissä valmennusprosesseissa saadaan aikaan pitkäjänteisiä tuloksia, Karjula kertoo.

Hälsan valmennuksien perustana toimii Pentti Sydänmaanlakan älykkään itsensä johtamisen ja älykkään organisaation viitekehykset.

– Me olemme jokainen oman yrityksemme, Oy Minä Ab:n, toimitusjohtaja. Vasta kun osaat johtaa itseäsi ja voit hyvin kokonaisvaltaisesti, niin voit johtaa myös muita menestyksekkäästi.

Johtajilla stressitasot ovat punaisella läpi vuorokauden

Hälsan ensimmäisessä webinaarissa lääkäri Lari Karjula ja executive coach Juha Martikainen keskustelivat palautumisen roolista johtajan menestymisessä. Teknikum Groupin ja Componentan entinen toimitusjohtaja Martikainen on omalla työurallaan kulkenut sudenkuopasta toiseen ja omistautuu sille, ettei muut toimitusjohtajat astuisi samoihin miinoihin kuin hän.

– Uskottelin itselleni, että pärjään neljän tai viiden tunnin yöunilla. Heräilin neljän aikaan stressiin ja uskottelin itselleni, että olen virkeä. Jälkeenpäin vasta olen ymmärtänyt, kuinka paljon parempia päätöksiä olisi voinut tehdä, jos energiavarat olisi ollut kunnossa, Martikainen aloittaa.

– Samaa näkee asiakkaiden kanssa. Uniongelmat ovat yleisiä. Johtajat ovat vielä yleensä sellaisia persoonia, että kaikki menee suorittamisen puolelle ja stressitasot on punaisella läpi vuorokauden.
Lääkärinä ja valmentajana Lari Karjulan suosikkiaiheisiin kuuluu palautumisen ja nukkumisen tärkeys. Kun tavoitellaan kahdeksan tunnin yöunia, niin valmistautuminen nukkumiseen kannattaa aloittaa jo paria tuntia ennen vällyjen väliin menemistä.

– Ärsykkeet määrittelevät aika pitkälti, miten meidän parasympaattinen hermosto aktivoituu. Jos vaikka katsoo telkkaria ennen nukkumaanmenoa, niin sieltä tulee samaan aikaan ääntä, kuvaa ja tarinaa. Pomminvarma keino aktivoida parasympaattinen hermosto on lukeminen, jossa ärsykkeet ovat minimissä, Karjula kertoo.

Hälsa ja Pertec Consulting Oy yhdistyivät elokuussa 2019, minkä myötä uusia henkilöitä Hälsan tiimissä ovat hallituksen jäsenen Pentti Sydänmaanlakan lisäksi mm. johdon valmentajat Susanna Rahkamo ja Marjo Matikainen Kallström.


Jos et päässyt osallistumaan Hälsan marraskuun webinaariin, niin webinaaritallennenteen löydät tästä linkistä.