Oletko johtaja vai pomo?

27.03.2019

”Vain kolme asiaa sujuu organisaatiossa luonnostaan: konflikti, sekaannus ja alisuoritus. Kaikki muu vaatii johtamista.”

– Peter Drucker

Hyvin harvoin organisaatiot saavat kaivettua esiin todellisen potentiaalinsa. The Ken Blanchard Companiesin tutkimuksen mukaan keskiarvollinen organisaatio on vain 50% niin tuottava kuin se kykenisi olemaan.

Mitä esimiehet ja johtajat voivat tehdä varmistaakseen, että heidän organisaationsa työskentelee sen potentiaalin mukaisesti? Käymme läpi kolme asiaa, jotka erottavat johtajan pomosta.


Itsetuntemus


Psykologi Ian Morgan Cronin mukaan korkein tekijä menestyksen ennustamiselle on omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen. Itsetuntemuksen kehittäminen on ensimmäinen askel jokaiselle johtajalle.

Jokaisella on omat luonteenpiirteensä. Mutta ne ihmiset, jotka eivät heittäydy vain ominaisten luonteenpiirteidensä ohjaamiksi, vaan kehittävät haluttuja johtajuusominaisuuksiaan, menestyvät itse ja tukevat johtamansa organisaation kehittystä.

Jos et ole koskaan tehnyt käyttäytymisprofiilitekstiä, niin kannattaa tutustua DISC®-käyttäytymisprofiiliin, jolla pystyt selvittämään, että mikä persoonallisuustyypeistä olet (Hallitseva, Vaikuttava, Vakaa ja Tunnontarkka).


Itsensä johtaminen


Itsetuntemus on jo itsessään voimakas työkalu, mutta toinen askel on alkaa korjaamaan epätoivottuja tapoja ja kehittämään haluttuja johtajuustaitoja.

Ajattele työhistoriasi parasta esimiestä. Vaikka et saisi tarkalleen ajateltua, että mikä hänestä teki niin hyvän, niin et varmasti ajatellut, että ”se tapa, jolla hän huusi minulle kurkku suorana, oli niin inspiroivaa”.

Johtaja-asemassa olevat henkilöt ovat päivittäisessä testissä työympäristössään. Johtajat tekevät myös virheitä, mutta jos et ota virheistä opiksesi ja korjaa käyttäytymistäsi haluttuun suuntaan, niin jäät pomoksi. Johtajana oleminen vaatii kurinalaisuutta ja jatkuvaa itsensä johtamista.


Itsensä uhraaminen

Itsensä uhraamisessa kyse on siitä, että menestyminen ei ole kiinni yksittäisen ihmisen menestymisestä, vaan koko tiimin ja organisaation. Johtajien valmentaja Simon Sinek kertoo, että yksilöt organisaation sisällä työskentelevät parhaimmillaan, kun he kokevat olonsa turvalliseksi.

Jos organisaatiosi kulttuuri on sellainen, jossa työntekijät joutuvat kuluttamaan energiaansa sisäisiin uhkiin, niin he eivät myöskään työskentele parhaimmillaan ratkaistakseen ulkoisia ongelmia.

Luottamus ja turvallisuus lähtee johtajasta. Kun työntekijäsi näkevät, että olet valmis tukemaan ja menemän vaikka allikkoon heidän kanssaan, niin tulet hämmästymään, että minkälaisia tuloksia se voi tuottaa heidän työhyvinvoinnissaan, työsuorituksessaan ja yhteistyössä muiden kanssa.


Kiteytys

Jokainen kolmesta ydinkohdasta sisälsi sanan itse. Johtajuus lähtee itsestä ja nykypäivän työelämässä vahvoilla ovat ne johtajat, jotka tuntevat itsensä, johtavat itseään ja uhraavat itsensä koko organisaation hyväksi.

Johtajien todellinen menestyksen mittari on, että kuinka monta johtajaa hänen alaisuudessaan on kasvanut. Ovatko sinun alaisesi edistyneet työurallaan?


Hälsa järjestää torstaina 10.10. Growne Plazassa Helsingissä Työhyvinvoinnin johtamisen huippuseminaarin, jossa esiintyjinä loistavat Alf Rehn, Esa Saarinen, Pentti Sydänmaanlakka ja Eeva Tikkanen.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot