Medikumppani finalistina ihmisläheisen työelämän kilpailussa

17.09.2024

Medikumppani finalistina ihmisläheisen työelämän kilpailussa: Kohtaamisia, luottamusta ja inhimillistä johtamista terveydenhuollon arjessa 

 
Medikumppani on suomalainen terveydenhuollonalan HR-kumppani, jonka ytimessä on ajatus oikeiden ammattilaisten saattamisesta oikeisiin työtehtäviin. Jo 20 vuoden ajan on Medikumppani tukenut suomalaista terveydenhuoltoa henkilöstötarpeissa ollen yksi Suomen kokeneimmista terveydenhuollonalan rekrytointiyrityksistä. Yhtiö oli yksi finalisteista ihmisläheisen työelämän kategoriassa, ja finalistipaikka oli tunnustus heidän pitkäjänteiselle työlleen ihmisläheisen työilmapiirin ja toimivan työkulttuurin rakentamiseksi.

Mikä sai Medikumppanin osallistumaan kilpailuun?

Medikumppani osallistui kilpailuun vahvalla visiolla: he halusivat muuttaa yleistä mielikuvaa sote-sektorista ja tuoda esiin sen inhimilliset puolet, jotka usein jäävät varjoon julkisessa keskustelussa. Sote-alasta puhutaan usein haastavana ja raskaana työympäristönä, jossa vetovoima on heikkoa ja pitovoima kärsii, ja yhtiö näki kilpailuun osallistumisessa mahdollisuuden. Medikumppanille oli tärkeää luoda kuvaa siitä, että terveydenhuollon alalla voidaan toteuttaa ihmisläheistä johtamista ja luoda työyhteisöjä, joissa aidot kohtaamiset, avoimuus ja ihmisten hyvinvointi ovat keskiössä.  ”Halusimme osoittaa, että myös terveydenhuollon sektorilla voidaan rakentaa ihmisläheistä ja houkuttelevaa työelämää”, yrityksestä kiteytetään.

Miksi Medikumppani valittiin finalistiksi?

Medikumppanin finaalipaikka perustui moniin eri tekijöihin, mutta yksi tärkeimmistä oli heidän selkeä ja inhimillinen strategiansa, joka ohjaa kaikkea toimintaa. Kohtaamiset, vuorovaikutus ja avoimuus ovat Medikumppanilla arjen peruspilareita, ja nämä arvot näkyvät käytännön tasolla monin tavoin. Työntekijöiden ja esihenkilöiden kohtaamiset eivät rajoitu vain virallisiin tapaamisiin, vaan ne ovat osa päivittäistä vuorovaikutusta. Medikumppanilla esimerkiksi kuukausittaiset  matalan kynnyksen keskustelut tarjoavat mahdollisuuden palautteeseen, ja niitä järjestetään tarpeen mukaan. Lisäksi viikkopalaverit, yhteiset lounaat ja tiimipalaverit luovat paikkoja avoimelle keskustelulle ja yhteiselle tekemiselle.

Yrityksessä korostetaan ”aitoja kohtaamisia” ja kontaktia pidetään yllä eri tavoin: aamutervehdyksistä vapaa-ajan yhteisiin hetkiin. Kohtaamiset ovat monimuotoisia ja sydämellisiä, ja ne luovat vahvaa yhteisöllisyyttä. Työntekijät arvostavat Medikumppanin avoimuutta, jossa suora puhe ja tunteiden jakaminen – niin ilojen kuin huolien – on luontevaa. Arvostus näkyy myös sitoutumisena organisaatioon; Medikumppanin työntekijöillä ja toimihenkilöillä on pitkiä työsuhteita Medikumppanin kanssa, osa jopa lähes 20 vuotta pitkiä.

Avoimuus, luottamus ja inhimillinen johtaminen

Medikumppanin ydinviesti ihmisläheisestä työelämästä kiteytyy avoimuuteen, rentouteen ja psykologiseen turvallisuuteen. Jokainen työntekijä voi olla oma itsensä, ja työyhteisössä vallitsee vahva luottamuksen ja yhteisöllisyyden tunne. Tämä näkyy muun muassa siinä, kuinka työntekijät kokevat työpaikkansa lähes perheenomaisena yhteisönä, jossa tuetaan ja kannustetaan toinen toistaan.

Johtamisessa korostuu työntekijöiden tarpeiden ja hyvinvoinnin priorisointi, ja vaikka tavoitteet asetetaan selkeästi ja tuloshakuisesti, niitä pyritään saavuttamaan yhteisvoimin. ”Me-henki” on Medikumppanille tärkeä elementti: jokainen tuntee olevansa osa yhteistä ponnistusta. Tämä ilmenee myös työntekijöiden saamassa palautteessa – palautekulttuuri on Medikumppanilla erityisen aktiivinen ja avoin. Positiivista palautetta annetaan paljon, ja kehittämiskohteista keskustellaan avoimesti viikoittain ja kvartaaleittain.

Miten ihmisläheinen kulttuuri on muuttanut työyhteisöä?

Medikumppanin ihmisläheinen kulttuuri ei ole jäänyt vain puheen tasolle, vaan se on tuottanut konkreettisia tuloksia. Tämä on vaatinut paljon vaivannäköä ja aikaa; viisi vuotta sitten tilanne oli toisenlainen. Työpaikalla on onnistuttu vähentämään sairaslomia ja parantamaan työntekijöiden sitoutumista organisaatioon. Avoimen vuorovaikutuksen ansiosta työntekijät ottavat herkemmin yhteyttä esihenkilöihinsä ja kertovat esiin nousevista ongelmista, jotka aiemmin olisivat saattaneet johtaa jopa irtisanoutumisiin. Nyt haasteisiin voidaan puuttua ajoissa ja yhdessä löydetään ratkaisut ja keskittyä tarjoamaan apua ja tukea, kun sitä tarvitaan.

Työntekijät arvostavat myös johtamiskulttuuria, jossa luottamus, empaattisuus ja arvostus ovat keskiössä. Tämä luo vahvan perustan turvalliselle ja viihtyisälle työilmapiirille, jossa ihmiset uskaltavat olla omia itsejään. Toisaalta yrityksestä painotetaan myös sitä, ettei ihmisläheisessä työelämässä ole pelkästään kyse siitä, että tehdään aina niin kuin työntekijät haluavat. Tilanteissa, joissa johto ei voi toteuttaa jotain työntekijän ideaa tai toivetta, on tärkeää, että työntekijälle jää sellainen tunne, että häntä on kuitenkin kuunneltu.

Vaikeita aikoja on myös ollut, jolloin Medikumppanilla on jouduttu tekemään vaikeita päätöksiä. Näiden aikojen läpi selviämisesti Medikumppanin toimitusjohtaja Teija Koskinen korostaa, että vaikeista asioista ja ajoista selvitään, kun asiat kommunikoidaan avoimesti, ajantasaisesti ja rehellisesti.

Mitä neuvoja Medikumppani antaa kilpailuun osallistuville yrityksille?

Medikumppanin viesti muille kilpailuun harkitseville yrityksille on selkeä: lähtekää rohkeasti mukaan! Kilpailu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden reflektoida omaa toimintaa ja tarkastella, miten ihmisläheinen työelämä toteutuu omassa organisaatiossa. Kysymyksiin vastatessa voi samalla pohtia, miten inhimillisyys ja työntekijöiden hyvinvointi näkyvät käytännössä päivittäisessä toiminnassa.

”Paras tapa kehittää omaa työyhteisöä on reflektoida omia käytäntöjä ja etsiä uusia tapoja tuoda inhimillinen ote osaksi arkea,” Teija Koskinen kiteyttää. Tämä prosessi on tuonut Medikumppanille merkittäviä tuloksia vuosien varrella ja auttanut heitä rakentamaan työpaikan, jossa ihmiset viihtyvät, sitoutuvat ja kokevat olonsa arvostetuksi.

Medikumppani korostaa, että ihmisläheisyys ei tarkoita tavoitteista tinkimistä – päinvastoin. Kun työntekijät voivat hyvin ja heidät kohdataan aidosti, tulokset seuraavat. Tämä on Medikumppanin Human Power- kilpailuvaltti, ja se oli keskeinen syy heidän finaalipaikkaansa ihmisläheisen työelämän kilpailussa

Onko sinulla esihenkilö, kollega tai työpaikka, joka ansaitsee tulla huomioiduksi? HumanPower24-kilpailu nostaa tänäkin vuonna Suomen ihmisläheisimät työpaikat, esihenkilöt ja työelämäteot esiin. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.