Itä-Suomen yliopiston palkittu työelämäteko
18.09.2024
Itä-Suomen yliopiston palkittu työelämäteko: ihmisläheinen työyhteisö luo yhteenkuuluvuutta ja hyvinvointia
Itä-Suomen yliopisto nousi viime vuonna esiin voittaen ihmisläheisin työelämäteko -palkinnon. Yliopistossa on onnistuttu kehittämään työyhteisöä, jossa ihmisläheisyys, yhteisöllisyys ja matala kynnys osallistua ovat keskiössä. Tämä palkittu teko ei ollut vain yksittäinen kampanja tai projekti, vaan jatkuvaa työtä, jonka avulla rakennetaan vahvempaa yhteisöllisyyttä ja luodaan kansainvälisille työntekijöille helpompaa tapaa integroitua suomalaiseen työelämään.
Inhimillisten kohtaamisten voima
Palkittu työelämäteko sisältää joukon erilaisia konkreettisia toimia, joiden avulla työyhteisöä on kehitetty avoimemmaksi ja ihmisläheisemmäksi. Tutkijatohtori Sirpa Manninen ja väitöskirjatutkija Samuli Koponen halusivat alkaa muuttamaan akateemista työelämää ihmisläheisemmäksi. Taustalla oli ajatus siitä, että ihmiset nähtäisiin kokonaisempina ja työyhteisön kanssa voisi puhua muustakin, kuin vain työhön liittyvistä asioista. He alkoivat järjestämään tapahtumia ja erilaisia tapaamisia, jossa ihmiset pääsisivät tutustumaan ihmisiin työnimikkeiden ja akateemisten saavutusten takana. Näihin tapahtumiin ja tapaamisiin lukeutuvat muun muassa tiedekahvit, yhteiset peli-illat, savusaunaillat ja retket luonnon keskelle. Työyhteisö on pyritty johtamaan pois perinteisistä akateemisista rakenteista ja rakennettu tapahtumia, joissa kohtaamiset tapahtuvat luonnollisesti, rennossa ja ystävällisessä ilmapiirissä.
Joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona järjestettävät tiedekahvit ovat yksi esimerkki siitä, miten tiedon jakamista ja vuorovaikutusta on saatu parannettua. Näillä kahvitilaisuuksilla on ollut suuri merkitys erityisesti kansainvälisille tutkijoille, jotka ovat kokeneet, että kahvitilaisuudet auttavat heitä integroitumaan paremmin osaksi työyhteisöä. Tiedekahvit ovat myös luonteva paikka jakaa tietoa ja saada tukea omalle tutkimukselle.
Itä-Suomen yliopistossa on onnistuttu luomaan työyhteisö, jossa osallisuuden tunne ja yhdessä tekeminen ovat keskeisessä roolissa.
Työyhteisöön on pyritty tuomaan erilaisia ratkaisuja, jotka tekevät kansainvälisten työntekijöiden osallistumisesta mahdollisimman vaivatonta ja helppoa. Tämä on auttanut heitä tuntemaan itsensä aidosti osaksi työyhteisöä.
Kansainväliset tutkijat ovat kokeneet tapahtumat erityisen merkityksellisiksi. Kansainvälisten tutkijoiden kommenteista ilmenee, että Itä-Suomen yliopistossa on onnistuttu integroimaan kansainvälisiä työntekijöitä erilaisten tapahtumien kautta ja luomaan heille tervetullut olo. Yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta on parantanut myös kielimuurin pienentyminen; englannin kieltä on alettu käyttämään enemmän, jolloin ulkomaalaisetkin työntekijät ovat päässeet osaksi keskusteluja esimerkiksi kahvitaukojen aikana.
Työelämäteot eivät ole jääneet vain yksittäisiksi tapahtumiksi, vaan ne ovat parantaneet arjen vuorovaikutusta pysyvästi. Esimerkiksi kahvihuoneessa ei enää tarvitse jännittää, ketä pöydän ääressä istuu – nykyään on helppoa mennä mukaan keskusteluun riippumatta siitä, keitä paikalla on. Tämä kuvastaa sitä muutosta, jonka työelämäteot ovat tuoneet työyhteisöön: yhteisöstä on tullut avoimempi ja lähestyttävämpi ja ihmiset nähdään kokonaisempina yksilöinä.
Työelämäteon vaikuttavuus ja merkitys
Työelämätekojen vaikuttavuus on ollut laaja. Tiedekahvit ovat auttaneet kansainvälisiä tutkijoita pääsemään paremmin sisälle suomalaiseen akateemiseen kulttuuriin, ja samalla ne ovat tarjonneet paikan keskustella ajankohtaisista aiheista. Näiden tilaisuuksien ansiosta työntekijät ovat päässeet kehittämään omaa osaamistaan ja samalla luoneet vahvempia suhteita kollegoihinsa.
Työelämäteot ovat tarjonneet mahdollisuuden, sekä suomalaisten että kansainvälisten työntekijöiden oppimiseen ja kehittymiseen. Pelien avulla on voitu esimerkiksi parantaa suomen kielen taitoja ja rohkaista osallistumaan enemmän keskusteluihin. Työyhteisöön on syntynyt ilmapiiri, jossa ei tarvitse pelätä virheitä ja jossa jokainen saa olla oma itsensä. Erityisesti hiljaisempien työntekijöiden osallisuus on parantunut, kun kohtaamiset on järjestetty muissakin ympäristöissä kuin kampuksella.
Kohti tulevaisuutta – jatkuva työ yhteisöllisyyden eteen
Vaikka työelämäteot ovat jo nyt tuottaneet merkittäviä tuloksia, tutkijatohtori Sirpa Manninen ja väitöskirjatutkija Samuli Koponen näkevät, että työ on vasta alussa. Heidän visionsa on, että viiden vuoden päästä tämäntyyppinen ihmisläheinen työelämäkulttuuri olisi Itä-Suomen yliopistossa ja muissakin organisaatioissa täysin arkipäivää ja luonnollinen osa työyhteisön toimintaa.
Töitä kuitenkin yhä riittää yhä ihmisläheisemmän työelämäkulttuurin kehittämiseen ja Itä-Suomen yliopistossa jatketaan sinnikkäästi työtä näiden rakenteiden murtamiseksi, sillä heidän mielestään yhteisöllisyyden rakentaminen on kaikkien etu. Sirpan ja Samulin pitkäjänteinen ja pyyteetön työ on jo saanut tunnustusta niin työyhteisön sisältä kuin kilpailun tuomareilta, ja yliopisto on luvannut tukea toimintaa jatkossa myös taloudellisesti.
Miksi tämä työelämäteko on Suomen ihmisläheisin?
Tämä työelämäteko erottuu edukseen, koska se ei ainoastaan paranna yksittäisten työntekijöiden hyvinvointia, vaan rakentaa sillan erilaisten kulttuurien ja taustojen välillä. Itä-Suomen yliopistossa on luotu toimintatapoja, jotka ovat paitsi inhimillisiä myös käytännönläheisiä ja helposti saavutettavia kaikille.
Erityisesti kansainvälisten työntekijöiden mukaan ottaminen on tehnyt tästä teosta poikkeuksellisen arvokkaan. Tämä työelämäteko luo osallisuuden tunnetta, vahvistaa yhteisöllisyyttä ja tarjoaa konkreettisia tapoja kokea yhteenkuuluvuutta, mikä tekee siitä ansaitusti Suomen ihmisläheisimmän työelämäteon.
Tämä tarina on inspiroiva esimerkki siitä, kuinka luovuutta ja sitoutumista hyödyntämällä voidaan murtaa perinteisiä akateemisia rakenteita ja luoda työyhteisö, jossa jokainen tuntee olonsa tervetulleeksi ja arvostetuksi.
Onko sinulla esihenkilö, kollega tai työpaikka, joka ansaitsee tulla huomioiduksi? HumanPower24-kilpailu nostaa tänäkin vuonna Suomen ihmisläheisimät työpaikat, esihenkilöt ja työelämäteot esiin. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.