ISS Palveluiden Mielen toimintamalli – Ihmisläheisyydellä työelämän haasteiden keskellä

08.07.2025

 

ISS Palveluiden Mielen toimintamalli – Ihmisläheisyydellä työelämän haasteiden keskellä 

 

ISS Palvelut on nostanut mielen hyvinvoinnin keskiöön kehittämällä innovatiivisen ja tuloksellisen Mielen toimintamallin, joka on ollut käytössä vuodesta 2020 lähtien. Työelämäteko sijoittui top 3 finalistien joukkoon HumanPower24-kilpailussa kategoriassa Ihmisläheisin työelämäteko. Tämä projektiluontoisesti johdettu toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja mielenterveyden tukemiseen ja sen johtamiseen työelämässä. Mallin tavoitteena on tehdä mielenterveyden haasteista helpommin lähestyttäviä, poistaa aiheeseen liittyvää stigmaa ja luoda avoin, inhimillinen työyhteisö, jossa jokainen voi kokea olevansa tärkeä osa kokonaisuutta.

ISS Palvelut Oy on osa kansainvälistä ISS A/S -konsernia, joka on yksi maailman johtavista kiinteistö- ja toimitilapalveluyrityksistä. Suomessa ISS tarjoaa monipuolisia palveluita, kuten siivous-, kiinteistön ylläpito-, ravintola- ja turvallisuuspalveluita, joiden tavoitteena on luoda asiakkailleen viihtyisiä, tuottavia ja toimivia ympäristöjä. Yhtiö työllistää tuhansia ammattilaisia Suomessa ja satoja tuhansia maailmanlaajuisesti, mikä tekee siitä merkittävän toimijan sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla.

ISS:n Mielen hyvinvointimalli on kehitetty vastaamaan kasvaviin mielenterveyshaasteisiin, jotka ovat lisääntyneet yhteiskunnassa merkittävästi viime vuosina. Mielenterveydelliset ongelmat aiheuttavat suuria poissaoloja ja ovat tragedia niin yksilöille kuin työyhteisöillekin, joten ISS halusi varmistaa, että työntekijöille on tarjolla helppokäyttöisiä toimintamalleja ja apua mielenterveysongelmiin – oikeaan aikaan. Vaikka terapiapalveluita on ollut saatavilla jo pitkään, niiden käyttö oli aiemmin usein liian myöhäistä tilanteen korjaamiseksi.

Ensimmäinen askel mielen hyvinvointimallin kehittämisessä oli syväanalyysin tekeminen, jotta saatiin selville, missä ongelmat olivat suurimpia ja miten tuki voitaisiin kohdentaa parhaiten. Tämä analyysi paljasti, että haasteita löytyi kaikista työntekijäryhmistä, mikä korosti tarvetta kattavalle toimintamallille, joka tukee jokaista. Mallin kehityksessä on vuosien ajan perehdytty uusiin toiminta-alueisiin ja analysoitu poissaolojen taustasyitä kahdesti vuodessa. Tämän ennakoivan lähestymistavan avulla apu voidaan suunnata juuri sinne, missä sitä tarvitaan.

ISS:n malli perustuu ennakoivaan ja reaktiiviseen tukeen. Jokainen uusi kehitysaskel tukee työntekijöiden hyvinvointia entistä paremmin ja auttaa vähentämään mielenterveyden aiheuttamia poissaoloja. Malli on osoitus siitä, miten systemaattinen ja ihmisläheinen työote voi luoda merkittäviä parannuksia työhyvinvoinnissa ja ennaltaehkäistä haasteita ajoissa.

 

Mielen toimintamalli käytännössä

Mielen toimintamallin taustalla on kattava ja monipuolinen tukiverkosto, joka yhdistää työterveyshuollon, organisaation sisäiset prosessit ja esihenkilöiden koulutuksen. Työterveyskumppanit ovat tärkeässä roolissa mallin toteutuksessa: he analysoivat viikoittain työntekijöiden käyntejä ja ovat yhteydessä heti, jos mielenterveyteen liittyviä tarpeita ilmenee. Käytössä on matalan kynnyksen tukipalveluja, kuten keskusteluapua, teknisiä sovelluksia ja terapiakäyntejä, mutta myös psykiatripalveluita ja pitkäjänteisempiä hoitomuotoja. Lisäksi tilapäisiä työjärjestelyjä tarjotaan heti, kun työntekijä kykenee osittain palaamaan työhön. “Työ voi olla kuntouttavaa, kun se on oikein suunniteltu ja mukautettu työntekijän tilanteeseen,” ISS:n työhyvinvointijohtaja Sari Vainikkala toteaa.

ISS:n mielen hyvinvointimalli suunniteltiin myös vähentämään mielenterveyshaasteisiin liittyvää stigmaa organisaatioissa. Tavoitteena oli tuoda esiin, että mielenterveyden ongelmat ovat aivan samanlaisia kuin fyysiset vaivat: mitä nopeammin niihin puututaan, sitä todennäköisemmin henkilö voi toipua. Mallissa korostetaan avointa keskustelua mielenterveydestä ja pyritään luomaan ympäristö, jossa aiheista voidaan puhua ilman epäröintiä. ISS:n strategian mukaisesti työkyvyn johtaminen ja työhyvinvoinnin edistäminen ovat aina olleet keskeisiä tavoitteita. Tämä edellyttää kuitenkin jatkuvaa kehitystä, jotta työntekijät voivat hyvin ja ovat motivoituneita myös tulevina vuosina.E sihenkilöiden rooli on keskeinen osana mallia, ja heille tarjotaan jatkuvaa koulutusta. Esihenkilön Mielen ABC -valmennukset opettavat tunnistamaan mielenterveyshaasteita ja tukemaan työyhteisön hyvinvointia. Lisäksi työntekijöille on tarjolla Oman Työhyvinvoinnin Sankari -valmennuksia ja työnohjausta, jotka antavat konkreettisia työkaluja itsensä johtamiseen, stressinhallintaan ja jaksamiseen.

 

Tuloksellisuutta ja avoimuutta

Mielen hyvinvointimallin tulokset ovat vaikuttavia: mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot ovat laskeneet merkittävästi – vuoden 2022 tasosta jopa 23 %. Viimeisen vuoden aikana 86 % mielenterveyden haasteista johtuvalla sairauslomalla olleista työntekijöistä on palannut töihin muun muassa osa-sairauspäivärahan, mukautettujen työjärjestelyjen ja räätälöityjen työnkuvien ansiosta. Näiden lisäksi ISS on saanut Hyvän mielen työpaikka -merkin jo neljänä peräkkäisenä vuonna, mikä korostaa mallin merkittävyyttä ja vaikuttavuutta.

ISS:n Mielen toimintamalli ei ainoastaan paranna yksilöiden hyvinvointia, vaan sillä on myös taloudellista merkitystä. Mallin avulla saavutetut säästöt ovat huomattavia – vuonna 2023 toimenpiteillä säästettiin kolme miljoonaa euroa vähentyneiden poissaolojen ansiosta. Tämä tekee mallista houkuttelevan esimerkin myös muille yrityksille ja toimialoille. “Mielen toimintamallin vahvuus on, että se on sovellettavissa mille tahansa toimialalle ja organisaatiolle,” Sari Vainikkala kertoo. Lisäksi avoin keskustelukulttuuri on vahvistunut. Mielen toimintamalli on madaltanut kynnystä käsitellä vaikeita asioita tiimeissä ja organisaatiossa. “Vaikeista asioista puhuminen on nykyään osa arkea, eikä niitä enää vältellä,” ISS:ltä kerrotaan. Tämä on mahdollistanut ratkaisukeskeisen ja inhimillisen lähestymistavan monimutkaisiinkin ongelmiin. Myös esihenkilöiden valmiudet kohdata mielenterveyshaasteita työyhteisöissä ovat parantuneet merkittävästi.

 

Ihmisläheisyys osana strategiaa

Työhyvinvointi, eli esimerkiksi toimiva työterveydenhuolto ja tuen tarjoaminen niin fyysisisiin kuin mielenterveyden haasteisiin, on ollut osa ISS:n strategiaa jo vuodesta 2008. Työhyvinvointi ja sen merkitys on siis juurtunut tiukasti ISS:ään myös strategiatasolla. Työhyvinvointiin panostaminen on ollut äärimmäisen tuloksellista, sillä näillä toimenpiteillä on saavutettu jopa 3 miljoonan euron säästöt. Kun nämä hyödyt voidaan osoittaa euroina, ne herättävät kiinnostusta kaikissa liiketoiminnan johtajissa. “Ensimmäinen askel ihmisläheisyyden yhdistämisessä liiketoimintaan on ymmärtää, että esimerkiksi työhyvinvointiin investoiminen on aina taloudellisesti järkevää, ei pelkästään arvovalinta. Tämä ajattelumalli korostaa, että arvon tuottaminen organisaatiolle tapahtuu ihmisten kautta.”, Sari painottaa.

Osana yrityksen strategiaa, ISS:llä on kehitetty jo pitkään kulttuuria, jossa työntekijöiden hyvinvointi pysyy keskiössä.  “On aina edullisempaa pitää työntekijä töissä, vaikka tehtäviä räätälöitäisiin tilanteeseen sopivaksi, kuin antaa henkilön olla pitkään poissa.”, Sari korostaa. Samalla ymmärretään, että sairastumiset ovat osa elämää, eikä tarkoituksena ole painostaa työntekijöitä töihin toipumisen kustannuksella. Tämän kulttuurin syvälle juurtuminen vie aikaa ja vaatii jatkuvaa työtä johdolta ja työntekijöiltä. “Ihmisläheisyys tarkoittaa meille sitä, että ollaan ihminen ihmiselle. Työ on mitoitettu sen kokoiseksi, että työntekijä voi suoriutua siitä ja samalla löytää omat voimavaransa,”Sari kuvailee. Jokaisen työntekijän hyvinvointia tuetaan vuorovaikutuksen, koulutuksen ja yksilöllisesti räätälöityjen tukimuotojen avulla. Esihenkilöiden valmentaminen ja työyhteisöjen kouluttaminen ovat keskeisiä toimia, joiden avulla varmistetaan, että jokaisella työntekijällä on ihmisen kokoinen työ ja ympäristö, jossa hän voi onnistua. Myös perehdytyksessä varmistetaan, että kaikki uudet työntekijät omaksuvat kulttuurin periaatteet ja toimintamallit. “Vuorovaikutus on kaiken perusta – ilman sitä mikään ei toimi,” Sari painottaa.

ISS:n Mielen toimintamalli on herättänyt laajaa kiinnostusta myös yhteiskunnallisella tasolla. Yritys on kutsuttu jakamaan kokemuksiaan ja hyviä käytäntöjään muun muassa työministeriöön. Malli on esimerkki siitä, miten ihmisläheinen työelämä voi olla sekä taloudellisesti kannattavaa että inhimillisesti arvokasta.Vaikka ISS on saavuttanut merkittäviä tuloksia, yritys korostaa, että tämä on jatkuva matka. “Kulttuurin kehittäminen vie aikaa, ja jokainen uusi työntekijä on integroitava oltava osaksi kulttuuriamme. Tämä on pitkäaikainen kehityspolku, joka vaatii sitoutumista kaikilta tasoilta,” ISS:ltä muistutetaan.

 

Merkityksellisyyden ytimessä – Ihmiset

Lopulta kaikki kiteytyy ihmisiin. “Merkityksellisintä tässä kaikessa on ihmiset – se, että he voivat hyvin ja että heillä on työpaikka, jossa he kokevat tulevansa arvostetuiksi. Tämä ei ole pelkkä strateginen valinta, vaan sydämen asia,” Sari toteaa.

ISS Palveluiden Mielen toimintamalli on esimerkki siitä, miten ihmisläheisyydellä ja mielenterveyden tukemisella voidaan rakentaa kestävämpi ja inhimillisempi työelämä, joka palvelee niin yksilöitä kuin koko organisaatiota – ja tekee sen tuloksellisesti.

 

Kiinnostuitko aiheesta ja haluat sparria siihen, miten voitte parantaa oman henkilöstönne hyvinvointia ja organisaation tuloksia? Ota meihin yhteyttä niin suunnitellaan tätä yhdessä.

 

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.