Unella on valtava vaikutus meidän terveyteen, tuottavuuteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Uni on kuin luonnon ihmelääke, joka vahvistaa muistia, tekee meidän luovemmaksi, auttaa painonhallinnassa, estää flunssan puhkeamista, dementiaa, syöpää ja edesauttaa onnellisuutta.

Jostain syystä unen tärkeyttä aliarvostetaan ja trendi on alaspäin. Vielä 1950-luvulla keskimääräinen yhdysvaltalainen sai unta noin yhdeksän tuntia yössä, mutta nykyään vastaava luku on noin kuusi ja puoli tuntia. Laskevalla trendillä on negatiivinen vaikutus meidän terveyteen, elinikään ja tuottavuuteen.

– Liian vähäinen uni on iso riski terveydelle. Sen lisäksi se vaikuttaa massiivisesti luovuuteen – se tulisi huomioida, kun yhä useampi meistä tekee tietotyötä, jossa luovuus on tärkeässä roolissa, Hälsan lääkäri Lari Karjula aloittaa.

– Terveydellisesti vähäinen uni aiheuttaa sympaattisen hermoston yliaktiivisuutta. Muun muassa verenpaine, syke, sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski nousee. Yleisin unta häiritsevä tekijä on digiviihde – se koskee nykyään oikeastaan kaiken ikäisiä ihmisiä.

Matthew Walker on UC Berkeleyn neurotieteiden ja psykologian professori, joka on omistanut elämänsä unitutkimukselle. Vuonna 2017 ilmestyneessä kirjassaan ”Why We Sleep” hän asettaa suositukseksi päivittäiselle unella kahdeksan tuntia yöllä ja maksimissaan 30 minuuttia päivällä.

Tässä kaksitoista vinkkiä hyvään uneen Walkerin kirjasta ”Why We Sleep” (suom. ”Miksi nukumme – Unen voima”):

  1. Nuku säännöllisesti. Säännöllinen nukkumaanmeno ja herätys ovat molemmat yhtä tärkeitä. Tämä ohje on kaikista tärkein!
  2. Liiku 30 minuuttia päivässä, mutta vältä liikuntaa 2-3 tuntia ennen nukkumaan menoa.
  3. Vältä kofeiini ja nikotiinia.
  4. Vältä alkoholia, etenkin illalla.
  5. Vältä isoja aterioita ja virvokkeita illalla ennen nukkumaanmenoa.
  6. Vältä lääkkeitä, jotka vaikuttavat uneen, mikäli mahdollista.
  7. Vältä päiväunia klo 15 jälkeen.
  8. Rentoudu ennen nukkumaanmenoa. Anna itsellesi mahdollisuus rentoutua päivästä.
  9. Ota kuuma kylpy ennen nukkumaanmenoa. Kehon lämpötilan lasku kylvyn jälkeen voi rentouttaa nukkumista varten.
  10. Tee pimeä, viileä, teknologiasta vapaa makuuhuone. Poista ärsykkeet, jotka häiritsevät nukkumista.
  11. Järjestä annos auringon valoa, päivänvalo on avain päivittäisen unirytmin ylläpitoon. Auringonvaloa 30 minuuttia päivässä tai esimerkiksi kirkasvalo tai herääminen auringonvaloon aamulla voivat auttaa tässä.
  12. Älä makaa sängyssä hereillä, jos et nukahda 20 minuuttia nukkumaanmenosta, nouse sängystä ja tee rentouttava harjoitus.

Walker on vieraillut muun muassa Googlella ja Joe Roganin podcastissa.

Tiesitkö, että esimiehen univaje voi vaikuttaa alaisiin? Lue lisää: ”Nuku hyvin, johda paremmin”.