Monen arki on hektistä työn ja vapaa-ajan välillä tasapainoilua ja välillä voi tuntua, että työpäivän aikana ei ehdi pysähtyä. Kiireisen arjen keskellä syömisellä ja erityisesti välipaloilla on yllättävänkin suuri merkitys energiatasoihin ja jaksamiseen. Miksi välipalan syöminen kannattaa?

Oikein ajoitettu ja säännöllinen syöminen edistää sekä fyysistä että psyykkistä suorituskykyä pitäen vireystilan hyvänä. Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena ja nälän loitolla. Verensokerin heilahtelu epätasaisen syömisen seurauksena voi aiheuttaa turhaa väsymyksen ja uupumuksen tunnetta työpäivän aikana. Syömällä välipalaa ehkäiset hallitsematonta syömistä ja ateriakoot pysyvät sopivina. On kuitenkin hyvä muistaa, että välipalojen syömisellä ei tarkoiteta jatkuvaa napostelua työpäivän aikana, vaan ruoan ravitsemuksellisella laadulla ja syömisen ajoituksella on ensisijaisen tärkeä merkitys.

Päivän pääateriat koostuvat monella aamiaisesta, lounaasta, illallisesta ja iltapalasta. Välipalaa kannattaa syödä erityisesti, jos aamiaisen ja lounaan tai lounaan ja illallisen välissä on paljon aikaa. Valtaosa ihmisistä tarvitsee energiaa 3-4 tunnin välein, hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää siis paria tuntia syömisten välissä.

Sorrutko nälän tullessa helposti paljon sokeria tai suolaa sisältäviin herkkuihin? Välipalan tarpeen yllättäessä ei monesti ole mahdollisuutta käydä kaupassa ja päädytään helpoiten saatavilla olevaan vaihtoehtoon. Ole suunnitelmallinen! Mieti missä ja milloin nälkä yleensä yllättää – työpöydän ääressä lounasta odotellessa, päivän viimeisessä työpalaverissa vai ehkä matkalla kotiin? Pidä terveellisiä välipaloja aina mukana, voit säilyttää niitä esimerkiksi työpaikan jääkaapissa.

Muutamia välipalaesimerkkejä:
1. Maustamaton jogurtti/viili/raejuusto marjoilla ja pähkinöillä
2. Itsetehty smoothie tai pieni tuorepuuro
3. Täysjyväleipä juustoviipaleella ja kasviksilla, omena/porkkana

Hälsan hyvinvointipäivillä laitetaan teidän organisaation työntekijöiden elintavat kuntoon!

Kirjoittaja

Sanna Surakka
Hyvinvointivalmentaja
Terveystieteiden kandidaatti
sanna@halsa.fi