Islanti – mutalähteiden, löyhkäävän juomaveden, tulivuorten, sateen ja tuulen piinaama sekä hankalien etäisyyksien maa – kaukana kaikesta. Siis täydellinen matkakohde, kun työyhteisössä halutaan vahvistaa vuorovaikutusta ja luottamusta.
Tuonne autiolle saarelle sain lentää kouluttamaan yhdessä asiakkaamme M.A.D.in, Suomen johtavan rakentamisen tietomallinnuksen asiantuntijayrityksen kanssa. Viikonlopun tavoitteena oli vahvistaa työyhteisön vuorovaikutusta ja luottamusta.
Koulutuspäivä käynnistettiin kevyillä lämmittelykysymyksillä. Hyviä lämmittelykysymyksiä luottamus ja vuorovaikutus -teeman ympärille ovat:
- Millaisena näet itsesi?
- Millaisena näet kollegasi?
- Mitkä asiat mielestäsi ovat tärkeitä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa?
Itsetuntemuksen – luottamuksen ja vuorovaikutuksen vahvistamisen hyvänä työkaluna pidetään Peiliä.
Kuva: Ari Känsäkoski
Millainen oli meidän yhteinen matka?
Koulutusviikonloppu oli rakennettu erinomaisesti: sopivasti vapaa-aikaa ja järjestettyä ohjelmaa. Kiitoksia matkan kapteenille Jennille. Blue Lagoonin kuumat lähteet, Kultainen kolmio -opastettu kierros, illallinen Ravintola Koparissa… Ja tietysti lauantain koulutuspäivä luottamuksesta ja vuorovaikutuksesta Harpassa. Tämä matka antoi erinomaiset lähtökohdat luottamuksen ja vuorovaikutuksen kehittämiseen!
Mistä puhuimme koulutuksessa?
”Miltä tuntuisi tulla työpaikalle aamulla tietäen, että sinusta välitetään siellä? Tietäisit, että et ole työkavereillesi ja esimiehellesi pelkkä vaihdettavissa oleva resurssi, vaan sinut nähdään juuri sellaisena kokonaisena ihmisenä, joka pohjimmiltasi olet. Voisit olla varma, että saat tarvittaessa tukea. Tietäisit, että uskalla tuoda parhaat puolesi esiin, että sinua tuetaan vahvuuksissasi ja että vahvuuksistasi ja onnistumisistasi iloitaan. Tietäisit myös, että vahvuuksiesi ohella saat tuoda esille myös heikkouksiasi ja nekin mielipiteet ja ajatukset, joiden soveliaisuudesta et ole varma. Voisit luottaa siihen, että kun sinulla olisi raskas hetki, joku laskisi käden olkapäällesi ja kysyisi vilpittömäksi, miten voit, olisi aidon kiinnostunut ja pysähtyisi kuuntelemaan kunnolla?”
Edellä kirjoitettujen Frank Martelan ajatuksen pohjalta kävimme keskustelua koulutuspäivässä. Miten olemme onnistuneet tämän toteutumisessa M.A.D.issa? Frank on mielestäni erinomaisesti kiteyttänyt, mitä on työyhteisö, jossa on hyvä olla. Työyhteisön tahtotila oli yhteinen: ”Tätä kohti me halutaan viedä myös M.A.D.ia.”
Koulutuspäivä modernin arkitehtuurin mekassa, Harpassa, tarjosi hyvät olosuhteet työyhteisön kehittämiseen. Saimme käydä avointa ja luottamuksellista keskustelua useiden toiminnallisten ja käytännönläheisten vuorovaikutusharjoitusten lomassa. Innostusta ja halua kehittää omaa työyhteisöä oli ilo seurata vierestä. Tehtäviä vastuutettiin tasaisesti jokaiselle. Yhteen ääneen totesimme myös, kuinka paljon hyvää meillä jo on.
Seuraavat kysymykset siivittivät hyvään ja avoimeen keskusteluun:
- Mitkä ovat työyhteisömme vahvuudet vuorovaikutuksessa ja luottamuksessa?
- Mitä työntekijät odottavat kollegoiltaan vuorovaikutuksen ja luottamuksen vahvistamiseksi?
- Mitkä uudet toimintatavat voisivat tukea vuorovaikutuksen vahvistamista?
KUVA: ARI KÄNSÄKOSKI
Mitä oppeja koulutuksesta lähti kotiin vietäväksi?
- Tervehdi, kuuntele, kiitä ja kannusta!
- Kiinnostu myös niistä, jotka tuntuvat vierailta ja erilaisilta.
- Jaa hyviä kokemuksia ja onnistumisia.
- Suhtaudutaan uusiin ideoihin rakentavasti.
- Säilytetään vuorovaikutuksen rinnalla kunnioitus. Erotetaan välittäminen ja holhoava huolenpito.
- Johdetaan ihmisiä yhtä hyvin kuin asioita.
Kiitos Severi! Kiitos Jenni! Ja kiitos koko M.A.D.in porukka. Oli hienoa olla mukana. Viikonloppu oli voimaannuttava. Jatketaan yhteistyötä!
Kiinnostuitko Hälsan valmennuksista? Jätä yhteystietosi tähän, niin olemme sinuun yhteydessä!
Henri Karjula
henri@halsa.fi
0442976594