Itsetuntemus ja yhteistyö – kohti yhteistyön kulttuuria – valmennusohjelma tukemaan ihmisten jaksamista ja hyvää yhteistyötä
Millaiseen tarpeeseen tarvitsitte valmennusta Hälsalta?
”Tulin itse taloon 2017 ensimmäisenä ammatti-henkilöstöjohtajana, jolloin oli myös uusi toimitusjohtaja juuri aloittanut. Uusi toimitusjohtaja halusi työhyvinvoinnin kehittämistä, näihin asioihin ei aiemmin yrityksessä ollut kiinnitetty huomiota. Savonlinja Oy:llä oli tarve kehittää johtamis- ja esihenkilötyötä, joka oli perinteikkäässä yhtiössä pitkälti pysynyt samanlaisena läpi aikakausien. Yritys oli keskusjohtoinen, jolloin johtaminen oli vain operatiivista johtamista.
Lähdimme kehittämään strategiaa henkilöstön kehittämiseksi. Ajatus oli, että johtamisen kaikilla tasoilla tarvitaan kehitystä alkaen ylimmästä johdosta, jotta haluttu muutos tapahtuu. Kävi selväksi, että tarvitsemme ulkopuolista valmennusta työkykyjohtamiseen sekä johtajien ja esihenkilöiden nykyaikaisen henkilöstöjohtamisen kyvykkyyden lisäämiseen ja myös itsensä johtamiseen.
Yksi iso osa oli Hälsan löytyminen ja yhteistyön aloitus vuonna 2019. Yhteistyö on jatkunut sieltä alkaen. Periaatteenani on ollut aina, että tutustun kouluttajiin, ennen kuin päätetään, ketä kouluttajia ja valmentajia valitaan. Hälsalta löydettiin oikeat ja meille sopivat valmentajat, siitä yhteistyö lähti käyntiin.” Kertoo Savonlinja Oy:n Henkilöstöjohtaja Ari Rajamäki.
Miksi valitsitte Hälsan?
“Hälsaan tutustuessani minua puhuttelivat Hälsan ehdottamat aihealueet ja se, millä metodilla Hälsa valmennuksiaan toteuttaa. Tämä metodi poikkesi Hälsan eduksi. Pidän tehokkaana ja hyvänä Hälsan interaktiivista, keskustelevaa ja osallistavaa tapaa valmentaa. Myös Hälsan tapa tuoda asioita esiin rohkeasti, on vaikuttavaa. Minua puhutteli myös se Hälsan into ja tahtotila tehdä ihmisläheistä työelämäkehitystä.” Ari Rajamäki avaa.
Miten Hälsan palvelu vastasi odotuksianne?
”Voin todeta, että Hälsalta olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme tarvinneetkin. Seuraamme henkilöstökyselyiden avulla työn tehokkuuden ja työhyvinvoinnin kehittymistä myös euromääräisesti ja olemme saaneet kaikilla mittareilla parannusta aikaan. Vaikuttavuus on osoitettu yrityksen kaikilla tasoilla. Mittasimme mm. prosessien, esihenkilöiden, johtamistoiminan ja toimintakulttuurin osa-alueita. Nämä kaikki vaikuttavat tietenkin toisiinsa, tämä oli yksi niistä keskeisistä asioista, jonka Hälsa ymmärsi ja Hälsan kautta tuotiin esille niitä tärkeitä teemoja, joita halusimme viedä parempaan suuntaan. Saimme erinomaisen palautteen myös työntekijöiltä Hälsan valmennuksista.” Ari Rajamäki summaa.
Miten määrittelette prosessin onnistumista?
Rajamäen mukaan mittaritasolla esimerkiksi työkyvyttömyysmaksuluokka parani. ”Hälsan kanssa onnistuttiin esihenkilötyön ja työhyvinvoinnin kehittämisessä niin, että työkyvyttömyysmaksuluokka puolitettiin kutosesta kolmoseen. Olemme kyenneet muuttamaan johtamisjärjestelmäämme nykyajan vaatimusten tasolle johtamiskulttuuria selkiyttämällä. QWL-indeksi, (Lyhenne sanoista: Quality of Working Life) eli Työelämän laadun indeksi on keskimäärin 60 ja meillä se on Hälsan valmennusten myötä 70. Vaikka on ollut varikoita, joissa on jouduttu toimintoja supistamaan, silti QWL on noussut. Tämä osoittaa sen, että esihenkilöt ovat saaneet Hälsan valmennuksista paljon oppia ja vieneet niitä käytäntöön ja arkeen. Mittarit puhuvat puolestaan.”
Miten aiotte jatkoa ajatellen tehdä positiivisen muutoksen varmistamiseksi? Näettekö yhteistyön Hälsan kanssa arvokkaaksi myös jatkossa?
”Kyllähän tämä yhteistyössä tehtävä kehittäminen ruokkii itse itseään. Ensin koulutimme kaikki esihenkilöt Hälsan kanssa ja nyt olemme kehittämässä työntekijätasolla työhyvinvointia ja itsensä johtamista. Esihenkilöiden itsensä johtamiseen oppiminen on ollut se kaikkein tärkein saavutus. Hälsan tuoma oppi on mahdollistanut, tämän muutoksen. Ilman Hälsan valmennusta emme olisi itse kyenneet tällaiseen muutokseen.
Hälsan kanssa olemme nyt kehittämässä työntekijätasolla työhyvinvointia ja itsensä johtamista. Yrityksen tilanteet vaihtuvat ja ja tarve jatkuvalle kouluttamiselle on olemassa. Ehdottomasti pitää jatkaa yhteistyötä Hälsan kanssa.
Tästä muutoksesta voisi kirjoittaa kirjan, se on ollut niin kokonaisvaltainen ja näkyvä.” Henkilöstöjohtaja summaa yhteistyötä.
”Suosittelen Hälsaa. Tuore, ihmisläheinen toimintatapa, jossa otetaan selkeästi yrityksen strategia ja toimintatapa mukaan kehitystyöhön todellakin toimii. Hälsa on todellinen kumppani. Hälsa on luonut meillä pohjan johtamiselle ja se kantaa. Käytännön harjoitukset ovat olleet hyvä perusta. Olemme lukeneet suositeltuja kirjoja ja oppineet niistäkin. Hälsalle terveisiä, että jatkakaa samaan malliin.”
– Ari Rajamäki
Lisätietoja:
Janne Karjula
toimitusjohtaja
045 631 4322
janne@halsa.fi