Johtamisen ja hyvinvoinnin uudistamista Ylivieskassa
Ylivieska on yli 15 000 asukkaan vilkas ja nuorekas kaupunki Pohjanmaalla. Kaupunki on halunnut satsata henkilöstön ja johtamisen kehittämiseen, jonka takia yhteistyö Hälsan kanssa aloitettiin vuonna 2023 työntekijöiden hyvinvointikyselyiden pohjalta. Valmentajina yhteistyössä toimii Hälsalta Sanna Hurme sekä Irina Luukkonen.
Valmennus yhteistyö
Yhteistyö käynnistyi johtajien ja esihenkilöiden valmennusohjelmalla, jonka tavoitteena oli vahvistaa ihmisten johtamisen taitoja ja yhtenäistää Ylivieskan kaupungin johtamiskulttuuria. Valmennuksella tavoiteltiin tukea ja työkaluja esihenkilöille ihmisten johtamiseen, yhteisiä käytänteitä ja johtamistapoja sekä esihenkilöiden itsetuntemuksen vahvistamista johtamisen tueksi. Prosessin alussa Hälsan valmentajat tekivät auditoinnin haastatteluineen nykytilanteen ja tarpeiden kartoittamiseksi. Tulokset keskusteltiin johtoryhmän sekä esihenkilöiden kanssa, ja tuloksista otettiin teemoja valmennuksiin. Valmennuspäivien teemoissa on käsitelty mm. valmentavaa johtamisotetta, itsetuntemusta, itsensä johtamista ja tiimin hyvinvoinnin johtamista ja muutoksessa johtamista.
Valmennuspäivien välillä on ollut itsenäistä työskentelyä ja ryhmäkeskustelua, joiden tarkoituksena on varmistaa opittujen asioiden käytäntöön siirtyminen. Valmennuspäivistä kerättävän palautteen perusteella kehitetään jatkuvasti valmennusta asiakkaan tarpeisiin. Valmennusten vaikuttavuutta entisestään lisää myös ohjausryhmätyöskentely.
Millaista yhteistyö Hälsan kanssa oli?
Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto kuvailee yhteistyötä Hälsan kanssa seuraavanlaisesti: ”Yhteistyö on ollut hyvin keskustelevaa ja rakentavaa. Eri teemoissa olemme tulleet hyvin kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Jokaisessa tilanteessa korostuu se, että apua on saatu juuri niihin asioihin, joissa sitä tarvitaan”.
Hälsan valmentajien Irina Luukkosen ja Sanna Hurmeen keskusteleva ote on edistänyt vaikeistakin asioista keskustelua; apua on tarjottu siellä missä sitä tarvitaan ja erilaisiin tilanteisiin ja toimialoihin on tarjottu räätälöityä tukea. Valmentajien asiantunteva ote on ollut vahvasti läsnä koko valmennuksen ajan.
Mitkä ovat olleet Hälsan vahvuuksia valmennuksessa?
Hälsan vahvuutena korostuu valmennuksen ihmisläheisyys, asiakkaan arjen ymmärrys ja asiantuntijuus. Keskusteleva ote on rakentanut hyvää luottamusta yhteistyöhön Ylivieskan kaupungin ja Hälsan välillä, sillä tällä tavoin valmentajien on ollut helppo tarttua oleellisiin asioihin. Räätälöity valmennustapa auttaa pureutumaan asiakkaan tarpeisiin, ja keskittymään oleellisiin haasteisiin ja teemoihin.
Miten valmennukseen on suhtauduttu?
Valmennuksien toteutus on otettu hyvin vastaan kaupungilla. Valmennukset ovat keränneet muun muassa seuraavanlaisia kommentteja:
” Ajatuksia herättävä ja ymmärrystä lisäävä kokonaisuus tärkeän teeman ympärillä. Innostava ja osallistava tapa toteuttaa koulutus.”
” Konkreettiset työkalut ja käytännön esimerkit. Innostavat vetäjät jälleen kerran.”.
”Erittäin hyvin vedetty – monipuoliset työtavat – vaihtuvat ryhmät – ajattelua lisäävä – innostava”
Kaiken kaikkiaan valmennus ja Hälsan valmentajat Sanna ja Irina ovat keränneet runsaasti positiivista palautetta, jossa korostetaan valmentajien ammattitaitoisuutta, hyvien työkalujen ja toimintatapojen luomista ihmisten kohtaamiseen ja itsensä johtamiseen, sekä valmennuksessa tehtyjen tehtävien laatua. Valmennukset ovat voimaannuttaneet työntekijöitä, ja ravistelleet vanhoja toimintatapoja. Ajatuksia oli turvallista jakaa ja valmennuspäivistä saatiin monenlaisia oivalluksia.
Valmennukselliselle yhteistyölle on nähty vielä tarvetta, joten yhteistyötä Hälsan kanssa on päätetty jatkaa.
Lisätietoja:
Janne Karjula
toimitusjohtaja
045 631 4322
janne@halsa.fi